Lägga golv på matta: Tips för ett felfritt resultat

Att lägga golv på en befintlig matta kan verka komplicerat, men det är både tidseffektivt och praktiskt. Genom att förstå rätt metoder och verktyg kan du genomföra detta projekt enkelt själv. Det är viktigt att vara noggrann i förberedelserna för att få ett snyggt och hållbart resultat.

A floor being laid on top of a carpet

Gör golvet redo genom att inspektera den befintliga mattan för eventuella skador eller ojämnheter. Dessa kan behöva fixas innan du fortsätter. För vissa typer av golv, som heltäckningsmatta, kan det vara lämpligt att använda dubbelhäftande tejp för att säkra kanterna.

När allt är förberett är det dags att börja lägga det nya golvet. Vare sig du väljer klickgolv eller plastmatta, kan rätt teknik och noggrannhet transformera ditt rum effektivt och stilfullt.

Key Takeaways

 • Förberedelserna är avgörande för ett bra slutresultat.
 • Kontrollera och förbered den befintliga mattan noggrant.
 • Använd rätt teknik för att lägga det nya golvet.

Förberedelser inför att lägga golv på matta

Preparations for laying flooring on a carpet

Innan du lägger ett nytt golv på din befintliga matta måste du noggrant förbereda ytan och använda rätt verktyg. Att säkerställa att underlaget är rent, jämnt och fuktfritt är avgörande för ett bra resultat.

Välja rätt underlag och verktyg

Först måste du välja lämpligt underlag och rätt verktyg. Vinylgolv och klickgolv är två populära alternativ. Ett klickgolv är praktiskt eftersom det är enkelt att montera och ger ett snyggt resultat.

Verktyg som du kommer att behöva:

 • Mattkniv
 • Skärlinjal
 • Lim
 • Roller eller pensel
 • Eventuell självhäftande tejp

Att ha rätt verktyg gör processen smidigare och resultatet bättre. Låt vinylgolvet ligga plant i minst 24 timmar innan installation för att anpassa sig till rumstemperaturen.

Underarbetets betydelse

Ett noggrant underarbete är avgörande för golvets hållbarhet och utseende. Börja med att kontrollera att ingen fukt finns närvarande. Om din plastmatta ligger mot en krypgrund eller platta på mark, ta bort den för att undvika fuktproblem.

Steg för förarbete:

 1. Inspektera underlaget: Kontrollera om det finns sprickor, ojämnheter eller smuts som kan påverka slutresultatet.
 2. Fyll sprickor och ojämnheter: Använd spackel för att jämna ut ytan.
 3. Fuktisolera vid behov: Se till att underlaget är fuktfritt. Fuktisolering kan vara nödvändig för att skydda det nya golvet.

Ett jämnt och fuktfritt underlag förlänger ditt golvs livslängd och håller det snyggt längre.

Tips för en rent och jämnt golvyta

Att ha en ren och jämn yta är viktigt för att undvika problem under och efter installationen. Se till att ytan är helt torr och fri från damm före installation.

Rengöringssteg:

 1. Rensa alla möbler och föremål: Se till att utrymmet är tomt.
 2. Dammsuga ytan noggrant: Avlägsna allt damm och smuts.
 3. Torka av ytan med en fuktig trasa: Få bort de sista smutsresterna.

Se även till att ytan är helt torr innan du börjar lägga golvet. En ren och jämn yta minskar risken för problem och ger ett bättre slutresultat.

Läggning av golvet

Floor installation, laying wood over carpet

Att lägga golv på matta kan vara en praktisk lösning. Nyckelstegen innefattar att förbereda undergolvet, välja rätt metoder för att fästa golvet, och göra nödvändiga finjusteringar.

Installation av plastmatta eller vinylgolv

När man ska lägga en plastmatta eller vinylgolv är det viktigt att ytan är jämn och fri från smuts. Ta bort eventuell heltäckningsmatta och se till att undergolvet är rent.

Man kan använda en golvstripper för att avlägsna gamla golv. Kontrollera att ytan är plant och stabilt. Använd spackel för att jämna ut eventuella ojämnheter.

Några vinylgolv har klicksystem som gör installationen enklare. Riktning på brädorna är också viktig för att skapa en jämn och tilltalande yta. Vanligen börjar man vid en vägg och arbetar sig mot dörren.

Fästa golv med lim och dubbelhäftande tejp

Lim och dubbelhäftande tejp är vanliga metoder för att fästa golv. För att använda lim, applicera det jämnt över undergolvet och pressa fast plattorna noggrant i limmet. Skapade prång och hörn är särskilt viktiga att fästa ordentligt.

Dubbelhäftande tejp är en annan metod som är snabb och enkel. Fäst tejpen först längs kanterna på rummet, och sedan längs mittlinjen av golvets riktning. Placera sedan golvet noggrant över tejpen för att säkerställa att det fastnar ordentligt.

Detaljer och finjusteringar

Efter att golvet är lagt är det viktigt att göra detaljer och finjusteringar för att få ett professionellt resultat. Skär till golvlisterna och montera dem för att täcka kanterna.

Inspektera ytterhörn och innerhörn noggrant och använd spackel för att fylla i eventuella små hål eller sprickor. Golvet ska rengöras med en lämplig golvpolish för att säkerställa långvarig hållbarhet.

Använd även sandpapper för att jämna ut eventuella ojämnheter. För vinylgolv kan en fogvätska användas för att försegla skarvar mellan plankorna. Detta hjälper till att hålla golvet tåligt och vattentåligt över tid.