Att tänka på vid golvslipning

Att tänka på vid golvslipning

Slipa golv

Om du ska slipa ditt gamla trägolv i är det en hel del saker att tänka på. I detta inlägget vill vi dela med oss om några saker att tänka på: 

Lägga nytt eller slipa ett gammalt parkettgolv?

Det är tusenkronors frågan! Vad är egentligen bäst? Att lägga ett helt sprillans nytt golv eller att “förnya” det gamla golvet genom slipning

De flesta parkettgolven som besiktas kan oftast räddas. För att ta reda på om ditt golv kan slipas behöver du nästan alltid fråga en golvslipare. Många gånger kan golvsliparen avgöra detta genom att se på bilder av ditt golv.

Om ditt golv har möjligheten att förnyas är svaret för oss väldigt glasklart:

Det är absolut mer lönsamt att slipa ett parkettgolv än att lägga nytt. Både för ekonomin och för miljön.

De flesta gångerna ser golvet som nytt ut. När du har slipat kan du även välja en ytbehandling som kan påverka utseendet. (Du kan exempelvis välja att vitpigmentera golvet för ett ljust fräscht helhetsintryck). Den enda anledningen till varför man skulle vilja byta golv framför en slipning är om man vill byta golvtyp helt. Exempelvis från Granparkett till fiskbensparkett av Ek. 

Behöver jag slipa hela golvet eller bara en liten yta?

Nästan alltid är bedömningen att om du ska slipa en liten yta så är det lika bra att slipa hela golvet. Annars finns det hög risk att det lilla, slipade partiet får en ljusare färg medans den oslipade ytan är mycket mörkare.

Kommer det att bli massa slipdamm efter slipningen?

Slipdamm har länge varit problematiskt eftersom att det kan orsaka astma, allergibesvär m fl. Som tur är använder de flesta golvsliparna en dammfri slip teknologi av producenter som exempelvis BONA. Den moderna slip teknologin reducerar hela 99.9% av allt damm. 

Vilken ytbehandling bör jag välja?

Här finns det inga rätt och fel. Det finns fördelar och nackdelar med alla ytbehandlingar. Den vanligaste ytbehandlingen som brukar rekommenderas är lackering av golv. Detta eftersom att ytorna håller länge, är lättskötta och ytorna blir väldigt vackra. 

Olja och hårdvaxolja blir också väldigt estetiskt vackert, men kan innebära mer underhåll.

Vi rekommenderar att du alltid bollar fram och tillbaka med den golvsliparen du väljer för att komma fram till rätt ytbehandling för just dina golv.

Kan golvslipning kombineras med ROT-avdraget?

Ja, du kan få upp till 30% rabatt på arbetskostnaden tack vare ROT-avdraget. Detta gör att golvslipningen blir extra rimlig!

Kan man slipa trappor?

De flesta golvsliparna har möjlighet att slipa trappor. Fråga alltid med golvsliparen innan. Trappor är lite mer komplicerade att slipa än en golvyta. Oftast behöver du ange hur många trappsteg och av vilket träslag trappan är byggd av för att få en så exakt offert som möjligt.