Lägga fiskbensparkett

Att lägga fiskbensparkett kan förvandla ett rum och skapa en tidlös, elegant känsla. Denna guide hjälper dig genom hela processen, från förberedelser till efterbehandling, och ger dig tips på verktyg, material och tekniker för att säkerställa ett professionellt resultat. Läs vidare för att lära dig hur du lägger fiskbensparkett steg för steg.

Lägga fiskbensparkett

Förberedelser

Innan du påbörjar projektet med att lägga ditt fiskbensparkettgolv är det essentiellt att genomföra noggranna förberedelser. Det är kvaliteten på dessa förberedelser som kommer att avgöra slutresultatets utseende och hållbarhet.

Verktyg och material

Du behöver följande för att lyckas med ditt fiskbensparkett:

 • Pennor och måttband: För noggrann uppmätning av ytan.
 • Sticksåg eller kap-/gersåg: Används för att skära parkettgolvet.
 • Hammer och slagkloss: För att passa in brädorna utan att skada dem.
 • Lim eller spikar: Beroende på rekommendation från leverantören.
 • Distanser: För att upprätthålla korrekt avstånd till väggarna.
 • Vattenpass eller linjelaser, och tumstock eller riktsnöre: För att säkerställa att parkettgolvet ligger plant och rakt.

Underlag

Ett väl förberett underlag är kritiskt:

 • Rengöring: Se till att underlaget är helt rent och fritt från skräp.
 • Jämnhet: Kontrollera att golvet är plant och fyll i ojämnheter vid behov.
 • Stabilitet: Undersök undergolvet för svagheter och förstärk om nödvändigt.
 • Fuktspärr: I vissa fall kan det behövas en fuktspärr mellan underlag och parkett.

Planera mönstret

Att lägga parkett i fiskbensmönster kräver planering:

 1. Utgångspunkt: Identifiera mitten av rummet eller den punkt där fiskbensmönstret ska börja.
 2. Mönstrets riktning: Bestäm i vilken riktning fiskbenen ska peka. Detta kan påverka upplevelsen av rummets storlek och form.
 3. Fris (frivilligt): En fris bidrar till en prydlig och stilfull inramning av golvet. Om detta önskas, lägg frisen med ett konsekvent avstånd från väggen runtom hela rummet.

Så lägger du fiskbensparkett

Lägga plogen

Du börjar med att mäta och förbereda underlaget, det är viktigt att det är städat och rent. För bästa resultat använd en spånskiva eller plywood som bas. 

Säkerställ att träslagen i din parkett håller hög kvalitet och att de har exakta mått och vinklar för att underlätta passformen.

Lägg mönstret

Efter plogen är det dags att lägga raderna. Använd lim eller spik för att förankra parkettbrädorna, beroende på vilken typ av fiskbensparkett och undergolv du har. 

Det är viktigt att lägga en rad i taget och arbeta metodiskt för att hålla golvet jämnt. Använd rätt verktyg såsom en golvkloss för att placera brädorna utan skador.

Fris

Vanligtvis avslutas fiskbensparketten med en fris, en snygg inramning som läggs cirka 272 eller 340 millimeter från väggen. Detta ger en elegant avslutning och definierar rummets utrymme. Du kan antingen använda samma träslag som parketten eller kontrastera med ett annat för en unik effekt.

Efterbehandla med slipning och lack

När golvet är klart så kan bör du inleda med en slipning för att få bort eventuella ojämnheter och förbereda ytan för ytterligare behandling. Det är viktigt att slipa golvet med rätt mått av precision för att inte skada träets struktur. 

Efter slipningen bör golvet behandlas med lack eller olja för att skydda ytan. Använd lack som ger en hård och slitstark yta, och applicera den med ett jämnt lager längs hela golvet. Var extra uppmärksam vid kanterna och vid övergången till fotlister.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar det att lägga Fiskbensparkett?

Priset för att lägga fiskbensparkett varierar beroende på material och arbetskostnad. Genomsnittligt ligger kostnaden på mellan 500 och 1500 kr per kvadratmeter, inklusive både material och arbete.

Kan man lägga fiskben själv?

Ja, det är möjligt att lägga fiskbensparkett själv, men det kräver noggrannhet och erfarenhet inom golvläggning för att uppnå ett bra resultat.

Hur lång tid tar det att lägga Fiskbensparkett?

Tiden det tar att lägga fiskbensparkett beror på ytan och svårighetsgraden. Generellt tar det mellan 1-3 dagar för ett rum på cirka 20 kvadratmeter.