Pris lägga parkettgolv: En komplett guide för bästa resultat

Att lägga parkettgolv kan verka som en stor investering, men det är ett av de mest hållbara och estetiskt tilltalande alternativen för ditt hem. Genomsnittskostnaden för att lägga parkettgolv varierar beroende på materialval och arbetskostnader, men ofta ligger det mellan 300-600 SEK per kvadratmeter. Det kan vara värt att anlita en professionell golvläggare för att försäkra sig om ett perfekt resultat, särskilt när det kommer till träslag som ek och ask, som båda kräver noggrann hantering.

Förberedelser är nyckeln till ett lyckat golvprojekt. Se till att underlaget är rent och jämnt innan du börjar, och ha rätt verktyg till hands. Att veta vad du ska tänka på före, under och efter läggningen kan spara både tid och pengar, och ge dig det vackra golv du önskar. Materialkostnaden för träslag som ek och ask kan variera, men de håller länge och förbättrar hemmets utseende betydligt.

Läggningsprocessen av parkettgolv är något som kräver både noggrannhet och precision. Med rätt tekniker och rätt material kommer golvet att hålla i många år framöver och ge ett genuint och naturligt utseende till ditt hem. Det är viktigt att följa steg-för-steg anvisningar noggrant för att undvika misstag som kan bli kostsamma att rätta till.

Key Takeaways

 • Kostnaden för att lägga parkettgolv ligger ofta mellan 300-600 SEK per kvadratmeter.
 • Förberedelser som att se till att underlaget är rent och jämnt är avgörande.
 • Att följa steg-för-steg anvisningar noggrant kan hjälpa till att undvika kostsamma misstag.

Förberedelser inför läggning av parkettgolv

Preparation for laying hardwood flooring. Tools and materials arranged neatly on the floor. Floorboards ready for installation

När du ska lägga ett parkettgolv är det viktigt att förbereda rätt. Här går vi igenom hur du väljer rätt parkettgolv, vilket underlag och förarbete som behövs samt de nödvändiga verktygen och materialen.

Att välja rätt parkettgolv

Först måste du bestämma vilket parkettgolv som passar bäst i ditt rum. Det finns olika träslag som ekparkett och askparkett, som både har unika egenskaper och färger. Ekparkett är känt för att vara slitstarkt medan askparkett är något ljusare och mjukare.

Tänk också på rummets ljus och färger. Ett ljust golv kan få ett rum att kännas större och ljusare, medan ett mörkt golv ger en mer mysig och varm känsla.

Klickparkett är ett populärt val nu för tiden eftersom det är enkelt att installera utan att behöva lim eller spik. Det finns också olika typer av parkett som klassisk fiskbensparkett eller modernare mönster.

Underlag och förarbete

Ett bra undergolv är avgörande för att parkettgolvet ska ligga jämnt och hålla länge. Börja med att ta bort det gamla golvet om det behövs. Se till att undergolvet är rent, jämnt och torrt.

Använd en rak planka eller rätskiva för att kontrollera att undergolvet är plant. Skillnader på mer än 3 mm måste åtgärdas. Betonggolv kan behöva spacklas, medan träundergolv kan behöva slipas eller hyvlas.

Fukt är också en viktig faktor. För höga fuktnivåer kan skada träet. Använd en fuktmätare för att kontrollera fuktnivån i både undergolvet och inomhusklimatet innan du lägger golvet. Temperaturen i rummet bör vara stabil för bästa resultat.

Viktiga verktyg och material

För att lyckas med golvläggningen behöver du rätt verktyg och material. Här är en lista över vad som kan behövas:

 • Golvläggningssats: Innehåller ofta distanskilar, gummihammare och slagkloss.
 • Såg: En sticksåg eller cirkelsåg för att skära parkettbrädorna till rätt storlek.
 • Fuktmätare: För att säkerställa att underlaget och rummet har rätt fuktighet.
 • Rätskiva: För att kontrollera att underlaget är plant.
 • Lim: Om du inte använder klickparkett bör du ha parkettlim.

Att ha alla verktyg redo innan du börjar spar tid och gör jobbet smidigare. Se också till att köpa lite extra parkett för eventuell spill eller framtida reparationer.

Läggningsprocessen för parkett

A floor installer lays down hardwood flooring in a room, using tools and adhesive to secure the planks in place

Att lägga parkettgolv kräver noggrannhet och rätt material. Denna process omfattar flera viktiga steg som säkerställer ett hållbart och estetiskt tilltalande golv.

Steg för steg-instruktioner

Förbered golvytan genom att rengöra och planera riktningen för plankorna. För trä-, betongplattor eller andra material, kontrollera noggrant ytans jämnhet.

 1. Lägg ut grålumppapp för ljuddämpning.
 2. Placera ångspärr om betongplatta används.
 3. Börja med första raden plankor, lämna expansionsgap vid väggarna.
 4. Använd distansklossar för rätt mellanrum vid dörrkarmar och trösklar.
 5. Anslut plankorna enligt instruktioner, oftast klicksystem.
 6. Fortsätt rad för rad tills golvet är täckt.
 7. Avsluta vid den sista raden genom att skära till rätt bredd och kvistar.

Åtgärder för fuktskydd och akustik

Fuktskydd är avgörande för hållbarheten av parkettgolv, särskilt i utrymmen som kök och matsal.

 • För betongplattor, lägg en ångspärr för att hindra fukt.
 • Använd alltid grålumppapp för ljuddämpning under parketten.
 • Fuktsäkra golvet vid installation av golvvärme genom extra tätning.

Akustikförbättring hjälper till att skapa en tystare miljö. Installera underlagsmaterial som grålumppapp för att minska ljudöverföring mellan våningar.

Avslutningsarbeten och finjusteringar

När huvudläggningen är klar återstår viktiga finjusteringar.

 • Installera socklar runt golvets kanter för att dölja expansionsgap och ge en färdig look.
 • Behandla golvet med ytbehandlingar som lack, vax eller hårdvaxoljad finish för skydd och estetisk uppgradering.
 • Montera trösklar mellan rummen för smidig övergång.
 • Kontrollera noggrant att rörelsefogar lämnas för att möjliggöra naturlig träexpansion.

Ytbehandlingen och regelbunden skötsel förlänger golvets livslängd och bibehåller dess skönhet. Lägga parkett i olika rum ställer olika krav, t.ex. mörka parkettgolv i sovrum eller hållbar björk i vardagsrum och kök.