Pris lägga plastmatta: Tips för bästa resultat

Att lägga plastmatta i badrummet kan vara en prisvärd och praktisk lösning. Priset för att lägga plastmatta varierar beroende på flera faktorer såsom badrummets storlek, materialval och arbetskostnad. En genomsnittlig kostnad för att lägga plastmatta ligger på cirka 10 000 kr per kvadratmeter.

Valet av plastmatta och kvaliteten på underlaget spelar en stor roll i både priset och hållbarheten av ditt nya golv. Det är viktigt att planera och förbereda ordentligt för att säkerställa ett gott resultat. Att ta in offerter från flera företag kan hjälpa dig att hitta det bästa priset och få ett resultat som du är nöjd med.

Installationen av plastmatta är en viktig del av projektet, och en noggrant utförd installation kan förlänga livslängden på din matta. För att uppnå bästa resultat rekommenderas det att anlita en professionell golvläggare, även om det finns steg-för-steg guider för den som vill prova själv.

Key Takeaways

 • Genomsnittlig kostnad är cirka 10 000 kr per kvadratmeter.
 • Bra planering och underlag är avgörande för ett hållbart golv.
 • Professionell hjälp rekommenderas för bästa resultat.

Förberedelse och Planering

Preparation and planning for laying plastic mat

Att förbereda och planera för att lägga plastmatta i badrummet är avgörande för ett lyckat resultat. Här är de viktigaste stegen att tänka på när man förbereder material, verktyg och underlag.

Material och Verktyg

För att lägga plastmatta i badrummet behövs rätt material och verktyg. Några av de nödvändiga verktygen är:

 • Mattkniv för att skära plastmattan
 • Rullspackel för att jämna ut underlaget
 • Klisterroller för att applicera lim

Viktiga material inkluderar:

 • Plastmatta i vald färg och mönster
 • Primer för bättre fäste
 • Lim anpassat för våtrum

Att ha allt redo innan man börjar sparar tid och minskar risken för fel.

Underarbetets Viktighet

Underarbetet är grundläggande för en hållbar och snygg plastmatta. Golvet måste vara rent och plant. Om golvet är av trä, masonitskivor eller betong måste ytan spacklas och slipas jämn.

 • Spackla eventuella ojämnheter med ett lämpligt spackel.
 • Använd primer för att förbättra vidhäftningen.

Kontrollera att alla väggar och rör är täta för att undvika fuktskador. Vattenläckor kan förstöra plastmattan och leda till allvarliga problem.

Efter Mätning och Planering

Noggrann mätning och planering säkerställer att plastmattan passar perfekt. Följande steg är viktiga i detta skede:

 • Mät rummet noggrant inklusive hörn och utsprång.
 • Lägg till en kapmån för eventuella justeringar under installationen.

Planera även för hur mönstret på plastmattan ska placeras. Att ha en detaljerad plan hjälper till att undvika materialslöseri och gör installationsprocessen smidigare.

Denna förberedelse inkluderar också att se till att alla förutsättningar är rätt innan arbetet börjar, vilket ger bästa möjliga resultat.

Installation och Finish

A plastic mat being laid down for installation and finishing

Att lägga en plastmatta i badrummet kan verka som en komplicerad uppgift, men genom att följa vissa steg och noggrannt förbereda kan man få ett snyggt och hållbart resultat.

Att Lägga Plastmattan

Först måste ytan förberedas noggrant. Eventuella gamla golvbeläggningar, som heltäckningsmatta, måste tas bort. Ytan behöver vara jämn, ren och torr innan plastmattan kan limmas på plats. Använd rätt typ av lim som är avsett för våtutrymmen för att försäkra att mattan fäster ordentligt.

När du placerar plastmattan börjar du mitt i rummet och arbetar dig utåt mot kanterna. Klipp mattan så att den passar perfekt längs väggarna och andra fasta installationer. Det är viktigt att undvika rynkor och bubblor.

Detaljer och Problemområden

Specialuppmärksamhet krävs vid hantering av skarvar, fogar, hörn och andra problemområden. Skarvarna bör överlappa med några centimeter och sedan trimmas exakt för att minimera synlighet. Fogarna måste tätas noggrant för att förhindra vattenintrång, vilket är viktigt för att skydda undergolvet.

I hörnområden kan speciella tekniker användas för att antingen trimma eller vika mattan, beroende på preferenser och krav. Sprickor och andra defekter i ytan kan leda till läckage och bör åtgärdas omedelbart vid upptäckt, det är en del av att upprätthålla mattans tätskikt.

Kostnad och Arbetskostnader

Kostnaden för att lägga plastmatta i badrummet varierar beroende på olika faktorer som material, arbetskostnader och badrummets storlek. Den genomsnittliga prisen brukar ligga mellan 5,000 och 25,000 kronor per kvadratmeter.

Genom att ta in offertförfrågningar från flera leverantörer kan du jämföra priser och få det bästa erbjudandet. Att använda rot-avdrag kan dessutom reducera arbetskostnaderna. Glöm inte att inkludera både materialkostnader och arbetskostnader i din budget för att undvika otrevliga överraskningar.

Att förstå detaljerna i installationen och finishen hjälper till att uppnå ett hållbart och snyggt badrumsgolv.